קטרקט, ובעברית "ירוד", פירושו עכירות בעדשה הטבעית בעין, הגורמת להפרעה בחדות הראיה ואיכותה.
הגורם השכיח ביותר להתפתחות קטרקט הינו תהליך ההזדקנות הטבעי של העדשה. לפעמים מופיע קטרקט גם באנשים צעירים בעקבות חבלה לעין, מחלות מולדות או נרכשות ונטילת תרופות מסוימות, דוגמת סטרואידים. ולכן צריך ניתוח קטרקט
העכירות בעדשה מתבטאת בעיקר בירידה הדרגתית בחדות הראיה, ערפול ובנוסף עלולה לגרום לסינוור ושינוי תדיר במספר המשקפיים.
מהו ניתוח קטרקט
הקטרקט יכול להתפתח בשתי העיניים או בעין אחת בלבד. בשלבים מוקדמים יכול הקטרקט להתבטא כשינוי במספר המשקפיים בלבד ולאחר מכן חלה ירידה בראיה שלא ניתן לתקנה עם משקפיים.
ניתוח להסרת הקטרקט הינו הניתוח הנפוץ ביותר בארץ ובעולם מבין הניתוחים בעולם הרפואה וזהו אחד הניתוחים המוצלחים המאפשר את החזרה של הראיה החדה לעין וגורם לשיפור בראיה ובאיכות החיים.
במהלך ניתוח הקטרקט מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה סינטטית שקופה. בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בעדשות מלאכותיות מתקדמות אשר מאפשרות הקטנת התלות במשקפים, מבצעות תיקון ראייה ומאפשרות ראייה לכל טווח המרחקים לאחר ניתוח הקטרקט.
מהלך ניתוח הקטרקט
הניתוח מבוצע לרוב באופן אמבולטורי (ללא אשפוז) בהרדמה מקומית ע"י טיפות. בניתוח מסירים את חומר העדשה העכור ומשתילים עדשה תוך עינית מלאכותית, המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה. בשיטת הניתוח המודרנית, מבוצע חתך זעיר, באורך כ- 2.0-2.5 מ"מ, דרכו מוחדר מכשיר הרוטט בתדירות גבוהה ביותר (אולטרה-סונית) המרסק את חומר העדשה ושואב החוצה את החלקיקים. דרך אותו חתך זעיר מושתלת עדשה תוך עינית מתקפלת הנפרשת בתוך העין ומקובעת בקופסית העדשה, במקום בו הייתה העדשה הטבעית. על פי רוב אין צורך לתפור את החתך הניתוחי.
ניתוח קטרקט בלייזר
ניתן לבצע שלבים מסוימים בניתוח הקטרקט באמצעות מכשיר לייזר חדשני המעלה את רמת הדיוק של החתכים בקרנית ובמעטפת העדשה וכן מסייע בריכוך ופירוק העדשה. ניתוח קטרקט בלייזר הוא ניתוח מתקדם ביותר ולכן כרוך בעלויות פרטיות בנוסף לעלויות הרגילות של ניתוח קטרקט.
עדשות תוך עיניות
העדשה העכורה שמסירים מהעין בניתוח קטרקט מוחלפת בעדשה מלאכותית צלולה, אשר מקנה את הכוח האופטי לעין. כוח העדשה מותאם לכל מטופל על פי מדידות של העין המבוצעות טרם הניתוח. העדשה המלאכותית הסטנדרטית המושתלת כיום בניתוחי קטרקט הינה עדשה חד-מוקדית (מונופוקלית), בעלת מרחק מוקד אחד בו רואים חד, המאפשרת אמנם ראיה טובה אחרי הניתוח אולם במקרים רבים בכדי לראות ברור למרחקים השונים לצורך קריאה, עבודה מול מחשב וראיה למרחק, נדרש להיעזר במשקפיים לפחות לחלק ממשימות היום-יום.
עדשות פרימיום
קיימות כיום עדשות תוך עיניות מתקדמות המפחיתות בצורה משמעותית את התלות במשקפיים לקרוב ולרחוק ואת בעיית האסטיגמטיזם.
עדשות מולטיפוקליות– עדשות המעניקות ראיה למספר מוקדים: לרחוק ולקרוב ("בי-פוקליות") ואף למרחק הביניים ("טרי-פוקליות") ומאפשרות להפחית את התלות במשקפיים אחרי ניתוח קטרקט. עדשות תוך עיניות מולטיפוקליות אינן מתאימות לכל אחד ועל כן דרושה הערכה קפדנית ובדיקות מקיפות לפני החלטה על השתלתן.
עדשות טוריות– לחלק ניכר באוכלוסייה יש אסטיגמציה- כלומר הקרנית אינה עגולה לחלוטין כמו כדור אלא בעלת קמירות משתנה (כמו פוטבול או ביצה). בכדי לתקן את הראיה במקרים אלא יש צורך במשקפיים עם עדשה בצורת צילינדר. כאשר אדם עם אסטיגמציה זקוק לניתוח קטרקט קיימות כיום עדשות תוך-עיניות "טוריות" (עם צילינדר) המתקנות את העיוות האופטי ומאפשרות ראיה חדה אחרי הניתוח גם ללא משקפיים.
במקרה של השתלת עדשות מיחדות, ניתוח הקטרקט זהה לניתוח קטרקט רגיל, כאשר ההבדל היחיד הוא שבסיום הניתוח במקום עדשה סטנדרטית מושתלת עדשה מיוחדת בהתאם וצרכי ודרישות המטופל. העיניים הם איבר חשוב ביותר ולכן חשוב מאד לבחור במנתח עם המון ניסיון שמאחוריו הצלחות מרובות .
קראו עוד על ניתוח קטרקט לחולי קרטוקונוס