קרטוקונוס
קרטוקונוס, שפירושו ביוונית קרנית חרוטית, הינו מצב בו קיים שינוי הדרגתי ומתקדם במבנה הקרנית, אשר משנה צורתה ממבנה עגול למבנה חרוטי ודק, דבר הגורם לעיוות של הקרנית ולהופעת אסטיגמטיזם (צילינדר) לא סדיר. לרוב המחלה דו עינית, אם כי חומרת המחלה אינה תמיד דומה בין שתי העיניים. התסמינים בקרטוקונוס כוללים ירידה הדרגתית בראיה ובעיקר שינוי במרשם במשקפיים ועלייה באסטיגמציה (צילינדר) לאורך הזמן. המחלה מופיעה לרב בגיל ההתבגרות ויכולה להתקדם עד להתייצבות בעשור השלישי או הרביעי לחיים.
הטיפול בקרטוקונוס:
לקרטוקונוס אמצעי טיפול מגוונים התלויים בחומרת המחלה ואיכות הראיה, החל מטיפול בהרכבת משקפיים או עדשות מגע מיוחדות במקרים הקלים, דרך חיזוק הקרנית בטכניקה של קרוסלינקינג ועד להשתלת קרנית.
ניתוח קטרקט לחולי קרטוקונוס – בחלק מחולי הקרטוקונוס, כאשר האסטיגמטיזם יחסית סדיר, ניתן להפחית את מידת הצילינדר באופן משמעותי באמצעות השתלת עדשה "טורית" לתיקון הצילינדר. להרחבה בנושא ניתוחי קטרקט
קרוסלינקינג Corneal Collagen Crosslinking – זהו טיפול חדשני המסייע לעצור את התקדמות הקרטוקונוס וההידרדרות בראיה ע"י חיזוק רקמת הקרנית. הטיפול מיועד למקרים בהם קיימת החמרה בעיוות בקרנית. הטיפול מקשיח את הקרנית ומאט את קצב התקדמות המחלה. הטיפול בקרוסלינקינג כולל קילוף השכבה העליונה של הקרנית (אפיתל), הזלפת ויטמין בשם ריבופלאבין על הקרנית עם הקרנה של אור בתדר אולטרה סגול מסוג UVA. חשוב לציין כי מטרת הטיפול הינה עצירת התדרדרות המחלה ולא שיפור המצב הקיים, יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם חל שיפור בראייה וירידה בדרגת האסטיגמטיזם.